Κρέατα & Πουλερικά

Σάντουιτς με μπέικον και σάλτσα αϊολί

Υλικά για 5 μερίδες

Για το σάντουιτς

  • 5 λευκές μπαγκέτες

  • 250 γρ. χοιρομέρι (μπέικον) καλής ποιότητας
  • 200 γρ. τυρί cheddar
  • 3 ντομάτες
  • Μαρούλι (προαιρετικά)
  • 8-10 κ. του γλυκού αϊολί

Για τη σάλτσα αϊολί (αγιολί)

  • 2 κρόκοι αβγού

  • 2-3 σκελίδες σκόρδο

  • 300 ml (περίπου) λάδι
  • 1 κ. της σούπας μέλι
  • 1 κ. της σούπας μουστάρδα
  • χυμός ενός λεμονιού
  • αλάτι και πιπέρι

Η συμβουλή του σεφ

Η σάλτσα αϊόλί μπορεί να διατηρηθεί για μια εβδομάδα στο ψυγείο.

Εκτέλεση

Για την σαλάτα

  1. Είναι σημαντικό να σιγουρευτούμε πως όλα τα υλικά είναι στην ίδια θερμοκρασία. Αν χρειαστεί, τα αφήνουμε λίγο παραπάνω σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Αν δεν το προσέξουμε αυτό, τότε η σάλτσα αϊολί θα «κόψει».
  2. Βάζουμε τα υλικά σε ένα πολυμιξεράκι ή δοχείο για μπλέντερ χειρός, σε χαμηλή ταχύτητα. Αν το μπλέντερ ή το πολυμιξεράκι δεν έχει ταχύτητες, τότε δεν κρατάμε το κουμπί συνεχώς πατημένο αλλά το πατάμε και το αφήνουμε πολλές φορές.
  3. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε αλατοπίπερο, και πριν σερβίρουμε φροντίζουμε να μείνει στο ψυγείο για κάμποση ώρα ώστε να είναι δροσερή.

Για τα σάντουιτς

  1. Ζεσταίνουμε την ψησταριά και ψήνουμε το μπέικον.
  2. Καθώς θα αρχίσει να αλλάζει χρώμα σε 2-3 λεπτά, γυρίζουμε τις φέτες από την άλλη.
  3. Ψήνουμε τις  μπαγκέτες κοντά στο μπέικον.
  4. Λίγο πριν το σερβίρισμα, όταν το μπέικον είναι τραγανό, τοποθετούμε πάνω του φέτες τυρί που θα λιώσουν όμορφα.
  5. Φροντίζουμε να βγάλουμε την μπαγκέτα έγκαιρα, γιατί δεν πρέπει να σερβίρεται ζεστή.
  6. Αλείφουμε το κάτω μισό της μπαγκέτας με αϊολί, και προσθέτουμε τις φέτες της ντομάτας, το μαρούλι και από πάνω το τραγανό μπέικον και το τυρί.
  7. Κλείνουμε την μπαγκέτα και σερβίρουμε.