Για 4 μπιφτέκια:
κρέας:4x150γρ
4 ψωμάκια στρογγυλά για χάμπουργκερ
4 φέτες κίτρινο τυρί
ένα κρεμμύδι χοντροκομμένο, τηγανισμένο ή ωμό.
6 φέτες ντομάτα
6 φύλλα μαρούλι
4 πίκλες
Για τη σάλτσα:
1 κρόκος αβγού
1 κ.σούπας μουστάρδα τύπου Dijon
1/2 κ. σούπας ξύδι
350 ml λάδι
αλάτι και πιπέρι
1 κ.σούπας μυρωδικά (βασιλικό, δυόσμο ή εστραγκόν)
Η συμβουλή του σεφ
Για τα χάμπουργκερ:
1 Πλένουμε και κόβουμε το μαρούλι, έπειτα βγάζουμε τα σπόρια από τις ντομάτες και τις κόβουμε σε φέτες.
2 Κόβουμε τις πίκλες σε φετούλες ή σε λεπτά μπαστουνάκια ( julienne).
3 Φρυγανίζουμε το μέσα μέρος των ψωμιών τοποθετώντας τα πάνω στη σχάρα της ψησταριάς.
4 Αλατίζουμε ελαφρά το κρέας και ψήνουμε τη μία πλευρά για 2 λεπτά. Το γυρίζουμε απ’την άλλη και τοποθετούμε επάνω του το τυρί. Ψήνουμε για άλλα 2 λεπτά εάν μας αρέσει ελάχιστα ψημένο, αλλιώς λίγο παραπάνω.
5 Συναρμολογούμε το χάμπουργκερ: βάζουμε λίγη σάλτσα στο κάτω μισό του ψωμιού, τοποθετούμε το κρέας, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, τις πίκλες και το μαρούλι. Έπειτα προσθέτουμε κι άλλη σάλτσα και σκεπάζουμε με το άλλο μισό ψωμί.
Για τη σάλτσα:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κρόκο αβγού, τη μουστάρδα και μια πρέζα αλάτι. Χτυπάμε καθώς ρίχνουμε το λάδι λίγο-λίγο. Έπειτα χτυπάμε με δύναμη για να πήξει η μαγιονέζα και προσθέτουμε το ξύδι σταδιακά, και τέλος τα μυρωδικά.